Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-08@23:26:07 GMT

چرا پذیره‌نویسی سرخابی‌ها شکست خورد؟

تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۴۴۰۷۸

چرا پذیره‌نویسی سرخابی‌ها شکست خورد؟

ایران اکونومیست- یک کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: معتقدم این عجله‌‌ای که دولت در عرضه سهام این دو باشگاه داشت و فشاری که بر سازمان بورس وارد آوردند که هر چه سریع‌تر سهام این دو شرکت عرضه شود باعث فرصت سوزی شد و هر جا که به صورت دستوری دولت می‌خواهد ورود کند شاهد ایجاد مشکلاتی در همان حوزه می‌شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 علی‌رغم تبلیغات گسترده‌ای که برای دولت و باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال برای فروش سهام این دو باشگاه داشتند اما بیش از 80 درصد از سهام در عرضه اولیه خریدار نداشت و طبق گزارشهای منتشر شده از ۱ میلیارد و ۲۳۶ میلیون برگه سهم عرضه شده باشگاه استقلال ۱۶۷ میلیون یعنی حدود 14 درصد به فروش رفت و از یک میلیارد و ۳۴ میلیون برگه سهم باشگاه پرسپولیس ۱۶۲ میلیون یعنی حدود 17 درصد به فروش رسید.

این استقبال سرد در عرضه اولیه درحالی بوده که مسئولان بورسی گفته بودند سقف خرید هر کد بورسی از این دو باشگاه 300 هزار تومان است و اگر استقبال از حدود پیش‌بینی ها بالاتر برود سقف خرید به 110 هزار تومان کاهش پیدا می‌کند. در مدتی تاریخ و زمان عرضه اولیه مشخص شد کمپین هواردار- سهامدار هم شروع به کار کرد و مسئولان چنان پیش‌بینی‌هایی از میزان استقبال گرم هواداران دو باشگاه از عرضه اولیه داشتند که برای کانال‌های اغواگر در فضای مجازی خط و نشان می‌کشیدند یا به مردم توصیه می‌کردند از خرید هیجانی سهام این دو باشگاه خودداری کنند تا اتفاقات ناگوار بورسی سال 99 تکرار نشود.

اما شکست یا عدم تحقق پیش‌بینی دولتی‌ها در فراینده پذیره‌نویسی سرخابی‌ها باعث شد فرابورس اعلام نیاز مشارکت خرید سهام پرسپولیس و استقلال را منتشر کند.

مهدی سوری در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره دلایل استقبال سرد مردم از خرید سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس اظهار داشت: در ابتدا باید به این موضوع توجه داشته باشیم که در پذیره‌نویسی‌های قبل هم شاید اعداد بالاتر از این را نداشتیم بنابراین نمی‌توان به صورت قطعی گفت که از عرضه اولیه این دو شرکت استقبال نشده‌ است. این دو تیم باشگاهی هواداران متعصبی دارند که حاضر هستند بدون هیچ چشم‌داشتی به این باشگاه‌ها کمک کنند.

وی ادامه داد: این روش عرضه‌ای که انجام شد، با توجه به آن راهکاری که فرابورس داشت که در قالب افزایش سرمایه عرضه سهام به اجرا رسید، منجر به این شد که دولت سهامی نفروشد و پول فروش سهام وارد دو باشگاه شود عملا افرادی که در پذیره‌نویسی مشارکت داشتند در واقع به باشگاه این تیم‌ها کمک کردند.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: اگر در قبال این کمکی که کرده، کارت هواداری برای افراد صادر، بعدها اولویتی برایشان در نظر گرفته و قاعدتا جذابیت این اقدام بیشتر می‌شد حال اینکه افراد سهامدار باشگاه محبوب خود شده‌اند یعنی می‌توانند در مجمع استقلال و پرسپولیس شرکت کنند، اینکه یک هوادار بتواند با مدیرعامل یا هیات مدیره دیدار داشته باشد به معنای تعریف مسئولیت است.

وی تاکید کرد: اگر با دید هواداری اگر به این روند نگاه کنیم موضوع فاجعه‌آمیزی رخ نداده است اما در نگاه سهامداری با دو مجموعه مواجه هستیم که اینها پتانسیل‌های بسیار بالایی برای ایجاد سود و درآمد دارند که استفاده از این پتانسیل بالا نیاز به مدیریت دارد، مدیریت درست هم با واگذاری و خصوصی سازی 10 درصدی به دست نمی‌آید و در اینجا مهم این است که سهامدار عمده چه کسی باشد.

سوری گفت:‌ اگر قرار باشد سهامدار عمده همچنان دولت باشد؛ این دو باشگاه زیان‌ده بودند و زیان‌ده هم باقی خواهند ماند و هرگز توجیه اقتصادی نخواهند داشت. اما اگر سهام‌دار عمده کسی باشد که بتواند از این پتانسیل‌ها استفاده کند، سهام به چندین برابر این ارقام می‌ارزد.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه دولت و پیشکسوت فوتبال بنگاه‌دار نیست و فرصت‌سوز است، تاکید کرد: اگر در ابتدا سهامدار عمده مشخص می‌شد و بعد از آن سهام خرد را عرضه می‌کردند، روند استقبال تغییر می‌کرد چراکه تمام پیش‌بینی درآمدزایی بستگی به این دارد که سهام کنترلی دست چه کسی خواهد بود. در این شرایط سرمایه‌گذار می‌توانست ارزیابی دقیق‌تری درباره ارزندگی سهام داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه با مدیریت دولت این دو باشگاه از دید سرمایه‌گذاری هیچ ارزشی ندارد، ادامه داد:‌ از سوی دیگر از نظر ارزش‌گذاری هم ابهاماتی وجود دارد،‌ مفروضات ارزش‌گذاری به واسطه سیستم مالی نامنظم، برای ارزش‌گذاری کافی نیست و فرمول‌های مورد استفاده پر از ابهام است. 40 درصد ارزش بنگاه ها به دارایی ها اختصاص داده شده که قرار است بعدا بگیرند و 60 درصد هم به ارزش برند اختصاص یافته که حاصل ضرب درآمدهایی است که ذکر نشده بر چه اساسی محاسبه شده در ضریبی که آن هم معلوم نیست چه پایه و اساسی دارد. یعنی نه آن 40 درصد و نه آن 60 درصد نه مشخص است و نه مفروضاتی دارد که افراد بتوانند خودشان محاسبات را انجام دهند. به همین دلیل هیچ یک از این سهام ارزش سرمایه گذاری ندارند.

سوی گفت: معتقدم این عجله‌‌ای که دولت در عرضه سهام این دو باشگاه داشت و فشاری که بر سازمان بورس وارد آوردند که هر چه سریع‌تر سهام این دو شرکت عرضه شود باعث فرصت سوزی شد و هر جا که به صورت دستوری دولت می‌خواهد ورود کند شاهد ایجاد مشکلاتی در همان حوزه می‌شویم.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: تمام اینها باعث شد که به جای اینکه به هواردار متعصب سهام باشگاه محبوبش را ارایه دهیم،‌ آن را ترغیب به خرید سهام بنگاه زیان‌ده کنیم و این فرصت سوزی بزرگی بود وگرنه می‌توانستیم از این فرصت برای چندین برابر تامین مالی استفاده کنیم.


 ایلنا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: کارشناس بازار سرمایه پذیره نویسی عرضه اولیه پیش بینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۴۴۰۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقلال و پرسپولیس در ایستگاه بیست و ششم؛ نوبت جبران سرخابی‌ها رسید

همشهری‌آنلاین - بهروز رسایلی

مسابقات هفته‌های پایانی لیگ برتر با فشردگی در جریان است و خیلی زود رسیدیم به ایستگاه بیست‌وششم. در این روز ۲مدعی اصلی قهرمانی یعنی استقلال و پرسپولیس که با فاصله یک امتیاز نسبت به هم در رده‌های اول و دوم قرار دارند، با ذوب‌آهن و نساجی پیکار می‌کنند. این یک شعار نیست و همه اهالی جدی فوتبال می‌دانند که در هفته‌های پایانی هیچ مسابقه آسانی وجود ندارد. این دو دیدار هم دشواری‌های خاص خودشان را دارند، اما سرخابی‌های پایتخت بیش از هر چیز دیگری یک وظیفه جدی دارند؛ اینکه از نظر فنی از خودشان اعاده حیثیت کنند و بعد از نمایش‌های بسیار ناامیدکننده هفته گذشته، نشان بدهند لیاقت قهرمانی دارند.

هراس‌های اوسمار

پرسپولیس در قائمشهر کار بسیار دشواری برابر نساجی دارد. شاگردان ساکت الهامی با تمام توان برای بقا در لیگ برتر می‌جنگند و از قضا در ۲هفته گذشته هم پیروزی‌های درخشانی برابر تراکتور و ذوب‌آهن به‌دست آورده‌اند. این تیم قطعا در زمین خودش آسان باج نخواهد داد. هم‌اکنون و بعد از حذف از جام حذفی و توقف کم‌رمق مقابل سپاهان، تردیدها در مورد تیم اوسمار ویرا زیادشده و او آینده کاری‌اش را روی نیمکت پرسپولیس در خطر می‌بیند. بنابراین باید شاهد بی‌پرواترین نسخه پرسپولیس در قائمشهر باشیم؛ تیمی که امید عالیشاه، کاپیتان خود را هم در اختیار ندارد. سرخپوشان نیمی از ۱۲‌بازی بیرون از خانه این فصل خود را برده‌اند و بعد از ذوب‌آهن، بهترین تیم در مسابقات غیرخانگی به شمار می‌روند. اگر آنها نساجی را هم ببرند، ممکن است ارزشمندترین سوغات فصل‌شان را به تهران بیاورند، اما در عین حال این احتمال هم وجود دارد که ناکامی در قائمشهر به‌معنای پایان رویای قهرمانی قرمزها باشد. در کنار همه اینها، پرسپولیس باید پوئن منحصربه‌فردش در نیم‌فصل دوم را دوباره نشان بدهد؛ خوب بازی‌کردن.

نگرانی‌های نکونام

جواد نکونام هم تا حدی شرایطی شبیه به اوسمار ویرا دارد. نمایش تیم او برابر تراکتور در تبریز واقعا خوب نبود و حتی چیزی نمانده بود میزبان بحران‌زده در دقایق پایانی با افزایش فشار، دروازه آبی‌ها را باز کند. خوب بازی‌نکردن استقلال در این فصل البته اتفاق تازه‌ای نبوده، اما آنچه شعله انتقادات را پایین نگه می‌دارد، صدرنشینی این تیم است. بنابراین نکونام به‌خوبی می‌داند بقا در رتبه اول برای او و تیمش جنبه استراتژیک دارد و درصورتی‌که این موقعیت از دست برود، منتقدان فرصتی بی‌نظیر برای اعتراض به‌دست خواهند آورد. مسئله مهم در مورد مسابقه امروز استقلال این است که آبی‌ها بعد از پایان بازی نساجی و پرسپولیس به مصاف حریف خود خواهند رفت. این یعنی اگر پرسپولیس بازی را برده باشد، استقلال باید با فشاری مضاعف مسابقه‌اش را استارت بزند. از سوی دیگر ذوب‌آهن همچنان که گفته شد صاحب بهترین آمار در مسابقات بیرون از خانه بوده. آنها در ۱۲‌مهمانی خود فقط یک‌بار بازنده بوده‌اند و ۲۳‌امتیاز به‌دست آورده‌اند. بنابراین با اعتمادبه‌نفس به مصاف میزبان بزرگ خود خواهند رفت. خلاصه که کار حسابی سخت است، فقط آرزو می‌کنیم کمی «فوتبال» ببینیم!

کد خبر 849545 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها ویژه ورزشی لیگ برتر فوتبال ایران باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس

دیگر خبرها

  • تاباندن نور بر ابهامات استراتژی مالیاتی دولت
  • برنامه دولت برای واگذاری های سال ۱۴۰۳ اعلام شد/ کیش ایر در اولویت
  • بانک دی در مسیر کاهش شناوری سهم و افزایش سرمایه نقدی
  • بانک دی در مسیر کاهش شناوری سهم و افزایش سرمایه نقدی 
  • گزارش دیوان محاسبات از ترک فعل سازمان تامین اجتماعی
  • سهام سازمان تامین اجتماعی در بانک رفاه کارگران واگذار نشده است
  • سهام مازاد سازمان تامین اجتماعی در بانک رفاه کارگران، واگذار نشده است
  • ۵ میلیارد سهم به نام کارگران شد
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه
  • استقلال و پرسپولیس در ایستگاه بیست و ششم؛ نوبت جبران سرخابی‌ها رسید